VIKTORIJANSKI STIL U OPREMANJU ENTERIJERA - Al Nada

VIKTORIJANSKI STIL U OPREMANJU ENTERIJERA

viktorijanski stil u opremanju enterijera

Ovo je tekst za sve vas koji volite raskošni viktorijanski stil u opremanju enterijera, sa savetima kako da jednostavno prenesete osnove tog stila u svoj dom.

Jeste li znali da je u Viktorijanskoj eri, koja je trajala za vreme vladavine britanske kraljice Viktorije od  1837 pa do 1901. godine, veliki MORALNI PREKRŠAJ, pa čak i SKANDAL bio ako bi ispod stolnjaka provirio makar i delić noge od stola. U svim bolje stojećim kućama tog doba, strogo se poštovalo pravilo da stoljnjak dopire do poda i da potpuno prekriva sto. Ispod glavnog stoljnjaka koji je bio izradjen od skupocenih materijala sa raskošnim šarama, često se stavljao podstoljnjak od čiste svile. Što su materijali bili raskošniji, to su domaćini bili na višem položaju na društvenoj lestvici.

Viktorijanski stil u opremanju enterijera, karakteriše upotreba teških, raskošnih  materijala, poput pliša, somota, brokata, uglavnom zagasitih boja, zelene, bordo i kardinal crvene. Sa puno ukrasnih detalja od zlatoveza i svilenih resa na stolnjacima. Teške draperije i zavese koje su štitile prozore od pogleda, vezivane su uz pomoć svilenih ukrasnih gajtana sa kićankama. Zidovi su prekrivani tekstilnim tapetama sa motivima iz prirode ili lova. Sve to zajedno je stvaralo jednu prigušenu, mirnu atmosferu raskoši.

Da biste i u svom domu primenili viktorijanski stil u opremanju enterijera, možete da počnete od trpezarije. Dovoljno je da sto „obučete “u satensku “haljinu“ do poda. Onda, da preko stavite kraći stolnjak ili nadstoljnjak od brokata  sa upečatljivim printom. Sa raskošnim stilskim svećnjakom upotpunite celu kompoziciju.

viktorijanski stil u opremanju enterijera
viktorijanski stil u opremanju enterijera

Ako imate visoke prozore, odličan način za postizanje raskoši viktorijanske ere je da vam draperije budu malo duže i da dodiruju pod.  Čak i da leže nabrane na podu. Koristite pliš i somot ili neki puniji pamučni materijal. Za vezivanje su tu držači zavesa i drapera od svilenog gajtana, sa kristalnim ukrasima za dodatni glamur.

Draper kardinal crveni kristal pliš
Draper kardinal crveni kristal pliš
Dekorativni draper i gajtan sa kristalnim priveskom
Dekorativni draper i gajtan sa kristalnim priveskom

Ista stroga pravila o potpunoj pokrivenosti  važila su i za otmene dame toga doba. Viktorijanske haljine su pokrivale žene od vrata do stopala. Pokazivanje bilo koga dela tela osim članka na nozi se smatralo veoma nepristojnim i povezivalo se sa damama sumnjivog morala.

Ženske haljine i stil oblačenja u viktorijanskom dobu
Ženske haljine i stil oblačenja u viktorijanskom dobu

Pravim damama je bilo zabranjeno ne samo pokazivanje delova noge već i pokazivanje pameti u diskusijama sa muškarcima. Pokazivanje smisla za humor i pričanje dvosmislenih šala, takodje. Damama je preporučivano i da ne izlaze iz kuće i da izbegavaju druženje sa drugim ženama. i jedno pravio, nama zanimljivo, da nikad ne priznaju da su za nešto krive, već da se prave da se to nije ni dogodilo. Ovo su samo neka od, danas bizarnih, ali opšteprihvaćenih pravila ponašanja tadašnjeg doba.

Iako je bilo poznato po veoma strogim moralnim normama naročito za žene, viktorijansko doba je bilo i „Zlatno doba“ u privrednom i ekonomskom razvoju Velike Britanije. Naime, u tom periodu došlo je do zamene manufakturnog načina proizvodnje sa industrijskim.

Ako vam je ovaj tekst bio zanimljiv ili inspirativan, podelite ga sa prijateljima koji vole isti stil kao i vi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *