Did you know? - Al Nada

Did you know?

Da je u Viktorijanskoj eri, koja je trajala za vreme vladavine britanske kraljice Viktorije od  1837 pa do 1901. godine, veliki MORALNI PREKRŠAJ, pa čak i SKANDAL bio ako bi ispod stolnjaka provirio makar i delić noge od stola. U svim bolje stojećim kućama tog doba, strogo se poštovalo pravilo da stoljnjak dopire do poda i da potpuno prekriva sto. Ispod glavnog stoljnjaka koji je bio izradjen od skupocenih materijala sa raskošnim šarama, često se stavljao podstoljnjak od čiste svile. Što su materijali bili raskošniji, to su domaćini bili na višem položaju na društvenoj lestvici.

U dekorisanju viktorijanskih domova, korišćeni su teški, raskošni  materijali, zagasitih boja i prepuni veza, ukrasnih gajtana I resa.

Da biste i u svom domu postigli raskoš viktorijanskog  stila, dovoljno je da sto „obučete “u satensku “haljinu“ do poda, a da preko stavite kraći nadstoljnjak od brokata  sa upečatljivim printom.

Ista stroga pravila o potpunoj pokrivenosti  važila su i za otmene dame toga doba. Viktorijanske haljine su pokrivale žene od vrata do stopala. Pokazivanje bilo koga dela tela osim članka na nozi se smatralo veoma nepristojnim i povezivalo se sa damama sumnjivog morala.

Pravim damama je bilo zabranjeno ne samo pokazivanje delova noge već i pokazivanje pameti u diskusijama sa muškarcima, pokazivanje smisla za humor i pričanje dvosmislenih šala. Damama je preporučivano i da ne izlaze iz kuće, da izbegavaju druženje sa drugim ženama i da nikad ne priznaju da su za nešto krive, već da se prave da se to nije ni dogodilo. Ovo su samo neka od, danas bizarnih, ali opšteprihvaćenih pravila ponašanja tadašnjeg doba.

Iako je bilo poznato po veoma strogim moralnim normama naročito za žene, viktorijansko doba je bilo i „Zlatno doba“ u privrednom i ekonomskom razvoju Velike Britanije, jer je u tom periodu došlo do zamene manufakturnog načina proizvodnje sa industrijskim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *