Svečano postavljeni slavski sto u 3 koraka - Al Nada

Svečano postavljeni slavski sto u 3 koraka

Svečano postavljeni slavski sto

Slava je dan kada želimo da na najbolji mogući način ugostimo porodicu i prijatelje. Dan kada slavimo to što smo zajedno sa najmilijima, dan ispunjen najlepšim željama i osećanjima. Toga dana se trudimo da sve goste dočekamo u lepo sredenom domu, otvorenog srca i sa osmehom dobrodošlice. A svečano postavljeni slavski sto je srce takvog doma. Na njega postavljamo slavski kolač i sveću koja gori u slavu sveca zaštitnika naše porodice. Ukusna hrana koja je spremljena sa pažnjom i ljubavlju biće još ukusnija ako se nalazi na svečano postavljenom stolu.

 

PRVI KORAK do svečanog izgleda trpeze je da izaberete akcentnu boju. To zavisi od toga šta želite da istaknete. Zlatno pravilo je: Manje je više.

 

Ako imate posudje u boji najbolje je da se odlučite za jednobojni stolnjak, Ili ukoliko imate bele tanjire, zanimljivo rešenje je da sto prekrijete stolnjakom u boji.

Pri izboru stoljnjaka vodite računa da on pada preko ivice stola bar 20 – 30 cm. Dovoljno da pokrije sto a da ne smeta gostima koji sede.

Svečano postavljeni slavski sto u 3 koraka
Svečano postavljeni slavski sto u 3 koraka
Svečano postavljeni slavski sto
Svečano postavljeni slavski sto
Svečano postavljeni slavski sto
Svečano postavljeni slavski sto

DRUGI KORAK je postizanje skladnog i harmoničnog izgleda postavljenog stola. To ćete postići povezivanjem  servisa i stolnjaka  u skladnu celinu.

 

Jedan predlog je da po sredini stola stavite raner u boji tanjira.  On će istaći lepotu vašeg servisa i ujedno biti dobra podloga za centralni ukras na stolu. To može biti cvetni aranžman, činija sa voćem ili svećnjak.

Drugi način bi bio da na tanjire postavite platnene salvete iste boje kao i raner. Poseban efekat ćete postići sa dekorativnim prstenovima za salvete. Oni mogu biti u boji ranera, u boji tanjira ili iste nijanse kao stolnjak. Najbolji efekat ćete postići kontrastnom bojom prstenova u odnosu na salvetu. Ako ne želite previše kontrasta, za harmoničan izgled svečanog stola možete koristiti salvete u boji stolnjaka i prstenove neutralne boje.

 

TREĆI KORAK je da pravilno postavite pribor i čaše pored tanjira.

Prvo se postavljaju tanjiri i to onoliko koliko jela planirate da služite. Najpre se postavlja veliki plitki tanjir za glavno jelo, na njega manji tanjir za predjelo a na vrh duboki tanjir za supu ili čorbu. Tanjir odmaknite od ivice stola 1 – 2 cm, i trudite se da ih, vodeći računa da ima dovoljno razmaka do susednog tanjira. Ukoliko ih postavljate u 2 reda, pazite da budu jedan naspram drugog da biste postigli simetriju na stolu.

Bonton nalaže da se sa desne strane tanjira postavljaju kašika i nož a sa leve viljuška. Vodite računa da je sečivo noža okrenuto ka tanjiru. Kašičica i viljuška za desert se postavljaju iznad tanjira i to tako da je drška kašičice okrenuta na desno a drška viljuške za desert na levo. Čaše se postavljaju desno od tanjira i to sledećim redosledom. Najbliža tanjiru je čaša za vodu pa onda redom čaša za belo vino pa za crno. Salveta se može postaviti na tanjir ili sa njegove leve strane.

Svečano postavljeni sto kompres
Svečano postavljeni sto
Svečano postavljeni slavski sto
Svečano postavljeni slavski sto

EKSTRA SAVET: Ukoliko ste gost na  nekoj formalnoj večeri na kojoj je sto postavljen sa „bezbroj“ komada pribora i čaša, ne brinite. Uvek prvo koristite pribor i čašu najudaljenije od tanjira.

 

SREĆNA SLAVA I PRIJATNO

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *