ADVENT VREME IŠČEKIVANJA DOLASKA ISUSA HRISTA NA SVET - Al Nada

ADVENT VREME IŠČEKIVANJA DOLASKA ISUSA HRISTA NA SVET

Advent vreme iščekivanja dolaska Isusa Hrista na svet

ADVENT VREME IŠČEKIVANJA DOLASKA ISUSA HRISTA NA SVET.

Advent vreme iščekivanja dolaska Isusa Hrista na svet, je period od četiri nedelje pre Božića. Glavni simbol Adventa je adventski venac.

Hrišćani katoličke verispovesti, četiri nedelje pre Božića počinju sa pripremama za proslavljanje čina rodjenja Isusa Hrista. Taj period se zove Advent i u prevodu sa latinskog znači dolazak Isusa na svet. U isto vreme se priprema i proslava za Isusov povratak pri Drugom Dolasku.

Adventni venac crvene sveće
Adventni venac sa crvenim svećama
Adventskranz sa belim svećama
Adventskranz sa belim svećama

Glavni simbol Adventa je Adventni venac, Adventskranz ili Advent wreath, ispleten od zimzelenih grančica sa četiri sveće.

On ima višestruku simboliku: Venac kao krug bez početka i kraja, predstavlja večnost i vernost. Svetlost upaljenih sveća nagoveštava dolazeće svetlo – Isusa.

Zimzelene grane upletene u venac simbolizuju život koji se neprestano obnavlja.

Po tradiciji kod većine katolika, na venac se stavljaju sveće crvene ili bele boje koje simbolizuju Hristovu žrtvu i pobedu.

Ni broj sveća nije slučajan. Jer period Adventa traje četiri nedelje i svake nedelje se pali po jedna, Tada se porodica okuplja, i uz druženje, adventne pesme i hranu proslavlja dolazeći praznik.

Osim toga svaka sveća ima i odredjeno značenje. Opšte je prihvaćeno da je prva sveća – sveća nade, druga sveća je simbol mira, treća radosti a četvrta ljubavi.

Advent vreme iščekivanja dolaska Isusa Hrista na svet
Advent vreme iščekivanja dolaska Isusa Hrista na svet

Postoji još jedan Adventni običaj koji deca najviše vole. Naime, za prvi Advent deci se poklanja advent kalendar, koji se sastoji od 24 mala poklona, ili slatkiša ili igračkice. U nekim porodicama ovi kalendari se prave ručno, za svako dete, Mali pokloni se stavljaju u vrećice sa brojevima od 1 do 24 i kače na zid ili tablu. Naravno, savremeno vreme donosi i fabrički napravljene kalendare. Otvarajući svakoga dana poklon na kalendarui deca učestvuju u radosti iščekivanja Hristovog rodjenja, jer kada otvore poslednji, Božić je tu.

Advent venac za crkveni oltar
Advent venac za crkveni oltar

Osim u porodičnom krugu, Advent se obeležava i u crkvi, svečanim liturgijama, postavljanjem velikog  adventnog  venca na oltar, molitvama i pesmom. U vreme adventa je svečano i na gradskim i seoskim trgovima. Tu se organizuju božićni vašari sa velikom ponudom tradicionalne hrane, kuvanog vina, slatkiša i zabavnih igara za najmladje, a u središtu trga je postavljena velika okićena jelka kao i scena Hristovog rodjenja.

Vreme je za radost, mir i ljubav.

Srećan Božić.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *