Vežbanjem joge do sreće tehnike i praktični saveti - Al Nada

Vežbanjem joge do sreće tehnike i praktični saveti

Vežbanjem joge do sreće

JESTE LI ZNALI DA MOŽETE BITI SREĆNIJI AKO VEŽBATE JOGU?

Vežbanjem joge do sreće tehnike i praktični saveti

Kada se nadjete u nekoj stresnoj situaciji, a kod modernog čoveka to je najčešće, pretrpanost zadacima koje treba obaviti u zadatom roku, u telu dolazi do fizičke  „bori se ili beži“ reakcije, kada se podiže odbrambeni nivo organizma lučenjem hormona kortizola i adrenalina.

Ukoliko ne dodje do prirodnog oslobodjenja od izlučenih hormona na primer, trčanjem ispred sabljizubog tigra i penjanjem na visoko drvo, a pošto to nije opcija u ovom modernom vremenu, oni ostaju zarobljeni u telu.

Kada se stresne situacije učestalo ponavljaju dolazi do pojave hroničnog stresa sa brojnim fizičkim i psihičkim simptomima. Najvidljiviji su: nesanica, pad imuniteta, hormonski poremećaji, problemi sa srcem i visokim pritiskom, ravnotežom i konstantan umor, kao i prisustvo negativnih misli, pad koncentracije, nesposobnost ispoljavanja osećanja, nemogućnost donošenja racionalnih odluka.

Vežbanjem joge do sreće tehnike i praktični saveti. Joga nam daje brojne tehnike uz pomoć kojih se možemo na prirodan način rešiti nagomilanog stresa i eliminisati njegove posledice.

Ovim tehnikama se naročito bavi restorativna joga u kojoj se koriste okrugli jastuci, bolsteri, veliki i mali valjak jastuci za jogu , trake i blokovi kao pomoćna sredstva.

 

 

Supported-Child’s-Pose
Supported-Child’s-Pose

 

Prva poza za oslobadjanje od nagomilanog hormona stresa je Poza deteta. U  ovom položaju telo se dubinski opušta i odmara, što automatski smanjuje nivo kortizola u krvi. Za početnike ali i iskusne vežbače, upotreba velikog bolster valjak jastuka olakšava položaj i čini ga lakim za održavanje i u dužem vremenskom periodu. Ali je pravilo da duže zadržavanje u položaju donosi i veću korist. Poželjno je ostati bar 3 minuta u ovoj pozi.

Supported-Spinal-Twists
Supported-Spinal-Twists

Ova poza otpušta napetost nagomilanu u dubokim mišićima oko kičme i otključava tenziju nakupljenu u zoni kukova. Joga vežbe se uvek rade simetrično. I opet, da bi ste dobili maksimum od ovog položaja treba da vam bude udobno u njemu u dužem vremenskom periodu. U tome vam pomaže veleiki valjkasti bolster joga jastuk. Treba se zadržati u ovom položaju po 2 minuta za svaku stranu.

Supported-Butterfly
Supported-Butterfly

Ova poza opušta vrat i umiruje um. A postavljanje nogu u pozu leptira dovodi do dubokog opuštanja mišića karlice i oslobadjanja nagomilanih negativnih emocija i strahova koji se tokom godina skladište u zoni kukova. Ukoliko ste početnik i niste dovoljno elastični, kao oslonac za glavu, pored velikog bolster joga jastuka, možete upotrebiti i joga blok. Ovo otvaranje treba zadržati bar 2 minuta.

Vežbanjem joge do sreće tehnike i praktični saveti
Vežbanjem joge do sreće tehnike i praktični saveti

Široko raširene noge sa dubokim savijanjem unapred, otvaraju kukove, otpuštaju napetost sa unutrašnje strane butina. Ova poza takodje umiruje um i u kombinaciji sa dubokim disanjem na nos, opušta i relaksira celo telo. Početnicima će biti lakše i udobnije u ovoj pozi ako se koriste veliki valjkasti jastuci za jogu, takozvane bolsteri. 2 minuta u ovoj pozi je dovoljno za postizanje željenog efekta.

Supported-Fish
Supported-Fish

Poza ribe otvara prednji deo tela. Grudi se šire, udah je dublji i bogatiji, ruke, vrat i ramena se opuštaju i bukvalno osećate kako vam spada težak teret koji ste nosili na ledjima. lezite na pod a ispod ledja podmetnite veliki valjak jastuk. neka vam i glava bude na njemu ali držite podignutu bradu da biste dodatno istegnuli prednju stranu vrata. Dovoljno je zadržati se u ovoj pozi oko 3 minuta.

Vežbanjem joge do sreće tehnike i praktični saveti
Vežbanjem joge do sreće tehnike i praktični saveti

Ovo je lakša verzija obrnute poze u kojoj je vaše srce iznad nivoa glave. Bolster joga jastuk ispod kukova smanjuje tenziju u karlici i odmara lumbalni deo koji je zbog našeg sedećeg načina života pod opterećenjem. Celo telo se uravnotežuje i balansira i puni životnom energijom. Pošto ova poza nema nikakvih kontraindikacija, možete ostati u njoj koliko god vam prija ali najmanje 3-5 minuta je poželjno.

Ekstra savet: Ukoliko nemate veliki joga bolster jastuk, možete ga zameniti urolanim tanjim ćebetom ili velikim peškirom za plažu. Umesto joga bloka pod glavu možete podmetnuti manji jastuk.

Kao što vidite, za sreću je dovoljno 15 minuta dnevno posvećenosti sebi.

Namaste.

Fotografije: Pinterest.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *